Accio Climàtica anuncia un increment de les ajudes als ramades per comprar farratges | Avui Cerdanya

Acció Climàtica anuncia un increment de les ajudes als ramaders per comprar farratges

  • Compartir:

La conselleria ha acordat que donarà entre 5 i 75 euros per animal i que també subvencionarà els apicultors i a les granges de conills. A més explotacions que ho necessitin podran acollir-se a un ERTO per la sequera

 

El Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural incrementa les ajudes als ramaders per comprar farratges fins als 10 o 12 milions d'euros per compensar les despeses que generarà en els ramats que no puguin pasturar els pròxims quatre mesos, que seran "més durs". En una reunió la setmana passada amb la Taula Agrària, la conselleria va acordar que donarà entre 5 i 75 euros per animal i que també subvencionarà els apicultors i a les granges de conills.

Aquest paquet d'ajudes pretén complementar l'anunciat pel govern espanyol arran de la sequera i estarà "disponible com més aviat millor". Paral·lelament, Acció Climàtica ha informat que les explotacions que ho necessitin es podran acollir a un ERTO temporal per la sequera.

Aquests ajuts directes s'han articulat de forma urgent per complementar els que va anunciar el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ja que el Govern "considera que són insuficients per cobrir totes les despeses derivades de la manca de pastures". Concretament, el departament donarà un ajut de 60 euros per cada unitat de bestiar de boví de carn extensiu i d'equí, 15 euros per oví i cabrum de carn extensius; i 75 euros per cada cap de boví de llet, i 15 pel cabrum de lleter.Els ajuts s'estenen als apicultors i a les granges de conills


A més, durant la Taula Agrària, que ha reunit representants d'Unió de Pagesos, l'associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), va acordar-se ampliar les ajudes perquè també arribin al sector de l'apicultura i a les granges de conill. Els productors de mel que ho sol·licitin rebran 10 euros per arna i les explotacions de rosegadors seran compensades amb 5 euros per animal.

En una atenció als mitjans després de la reunió, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va destacar que l'ajut als apicultors és molt necessari perquè "la sequera també els ha afectat de manera molt directa". A més va detallar, que serà "quatre vegades més gran que l'ajut estatal que contempla el ministeri".

 

Col·laboració i imaginació per trobar farratge
 

El coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha celebrat aquest primer paquet de mesures pactat amb la Generalitat. Amb tot, ha subratllat que amb la part econòmica no n'hi haurà prou, ja que hi ha una "evident manca de farratge". Davant d'això, ha considerat que caldrà "col·laboració" entre territoris i "imaginació" per aconseguir-ne durant els pròxims quatre mesos.

 

Comprar i consumir fruites més petites
 

Paral·lelament, Caball ha explicat que enguany, a causa de la sequera, "potser la fruita no serà tan gran" i ha fet una crida als consumidors, a les empreses i a les distribuïdores a què la comprin igualment. A parer seu, cal trobar solucions per tal que aquestes peces es puguin vendre a un preu amb què els costos de producció quedin coberts. Entre altres opcions, Unió de Pagesos ha proposat posar en marxa una línia de col·laboració amb les entitats socials i els menjadors col·lectius per poder aprofitar les cireres que es quedaran als arbres o altres produccions que a causa de la manca d'aigua per regar tinguin fruits de calibres menors.

 

Aprendre de la sequera
 

El president nacional de la JARC, Joan Carles Massot, ha considerat que tots hem "d'aprendre d'aquesta sequera" i que a partir d'ara "tots els regadius haurien d'estar optimitzats per fer un millor ús de l'aigua". "Tots hem de ser corresponsables: els regants i els consumidors", ha reflexionat en veu alta. A parer seu, "tots els regadius haurien de ser modernitzats per decret".

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Accio Climàtica anuncia un increment de les ajudes als ramades per comprar farratges, potser també t'interessa la lectura de UP refuta a Afrucat que a la Cerdanya l'aigua que fa servir la pagesia per regar torna al riu

Article redactat a partir de la informació extreta de l'ACN.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal