Cinc captacions daigua entre Puigcerdà i la Seu dUrgell sobrepassaven el límit permès | Avui Cerdanya

Cinc captacions d'aigua entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell sobrepassaven el límit permès

  • Compartir:

Agents Rurals aixequen cinc actes per sobrepassar les captacions d'aigua al riu Segre entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell. Traslladats més de 300 peixos que presentaven un risc per estar en trams amb un cabal ecològic baix.

Riu-segre-Palanca%20All-Sanavastre-180722Riu Segre entre All i Sanavastre el juliol de 2022 (Foto: arxiu Diaridelaneu).

Els Agents Rurals han aixecat cinc actes per sobrepassar les captacions d'aigua provinents del riu Segre en el tram que va des de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Tot plegat, després de la campanya d'inspeccions duta a terme aquesta primavera i estiu, on s'han fet més d'una vintena d'actuacions de control que han consistit en mesurar el cabal ecològic i el que anava a parar a diverses comunitats de regants i centrals hidroelèctriques. A més, segons han indicat des d'aquest cos, s'està revisant la titularitat d'un parell de concessions més on també s'han detectat incompliments. Mentre, aquest dimarts s'ha dut a terme un rescat de fauna piscícola, que ha comportat el trasllat de més de 300 peixos a zones del mateix riu amb un cabal més estable.

El cap de l'Àrea Bàsica d'Agents Rurals de Cerdanya, Josep Pujol, ha explicat que a l'estiu és habitual que el riu Segre pateixi episodis "d'estrès hídric", tenint en compte també que és un període on hi ha una major utilització de l'aigua per captacions de reg i per generar energia. Tot i això, ha volgut deixar clar que, en termes generals, s'estan respectant les concessions i que això es fa visible amb "prats de dall que estan secs" o empreses hidroelèctriques que no estan produint.

Pujol ha assenyalat que l'any passat també es van dur a terme inspeccions de cabals i que cap de les actes que s'han aixecat aquest 2023 suposa una reiteració dels fets. Tot i que no ha concretat les sancions econòmiques que es derivaran dels incompliments, ha dit que aquestes són "elevades", més tenint en compte que les comunitats de regants tenen cada cop menys membres i que, per tant, també els costa més assumir aquest tipus de despeses.

Per la seva banda, Carolina Ramos, que és cap de projecte especialitzat de Forestal Catalana, del Departament d'Acció Climàtica, ha indicat que la manca de pluges i les altes temperatures d'aquest estiu han suposat una disminució de cabals, fet que ha derivat en actuacions de rescat de fauna piscícola amb caràcter d'urgència com la d'aquest dimarts. En aquest sentit, ha assegurat que la xarxa fluvial de Catalunya és molt extensa i que, tot i intentar-ho, els impossible arribar a tots els punts. A més, ha apuntat que el riu s'acabarà autoregulant, tenint en compte que aquests períodes de sequera són naturals en un clima mediterrani.

Pel que fa a l'actuació d'aquest dimarts, s'han rescatat 18 truites, 86 barbs i 220 llops de riu, els quals s'han alliberat en un altre punt del riu amb un cabal estable i permanent. Mentre, també s'han capturat 100 gobis, 150 foxins i 2 crancs senyals que es sacrificaran. Ramos també ha dit que les tempestes dels darrers dies en aquesta zona han fet que els afluents del Segre aportessin més cabal, amb la qual cosa la situació del riu ha millorat.

Si us ha interessat llegir Cinc captacions d'aigua entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell sobrepassaven el límit permès també podria interessar-vos la lectura de Els pollancres comencen a perdre la fulla.

 

Informació d'ACN. Fotografia d'arxiu d'AvuiCerdanya.com

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal