Critiquen la construcció dun telecabina entre lestació de tren de La Molina i les pistes desquí | Avui Cerdanya

Critiquen la construcció d'un telecabina entre l'estació de tren de La Molina i les pistes d'esquí

  • Compartir:

Diverses entitats de la Cerdanya han presentat al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística d'Alp per demanar que no s'augmenti l'edificació global a la zona

La Plataforma Stop JJOO, SOS Pirineus, Cerdanya Acció pel Clima, el Sindicat d'Habitatge de la Cerdanya i el Grup de Recera de la Cerdanya han mostrat aquest divendres la seva oposició a la construcció d'un telecabina que uneixi el barri de l'estació de tren de la Molina, al municipi d'Alp (Cerdanya), amb la base de les pistes d'esquí. Així, quantifiquen el cost del projecte en 25 milions d'euros i critiquen que aquest es plantegi com a transport públic, tot qüestionant el seu retorn en un entorn de nuclis de la població dispersos. Les quatre primeres entitats contràries a la infraestructura han presentat al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal per demanar també, entre d'altres, que no s'augmenti l'edificació global a la zona.

Pel portaveu de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, el nou telecabina suposa una mostra més de l'aposta del Govern per un desenvolupament econòmic del Pirineu en base al "monocultiu turístic" del sector de la neu, en unes estacions amb "data de caducitat" davant l'actual context d'emergència climàtica. En aquest sentit, assegura que la Cerdanya té un índex de pressió turística "sobrepassat" i ha tornat a defensar un model de diversificació econòmica que potenciï l'activitat agrícola, ramadera i una petita indústria de transformació. Tot plegat, ha reiterat, per "donar futur a la gent que viu al Pirineu" i que, segons ha dit, ara compta amb feines precàries i es veu abocada a residir en càmpings i caravanes mentre el turisme permet una entrada "massiva" de segones residències.

 

Plataforma-Stop-JOOO-02

Representats d'entitats de la Cerdanya reunits a La Molina (Imatge: ACN)

 

Per la seva banda, la presidenta de SOS Pirineus, Núria Martí, ha dit que el projecte de telecabina suposa un cost "molt elevat" i "no té raó de ser". Així, considera que tot i tenir la voluntat d'unir els tres nuclis de la Molina, molts residents en quedaran lluny i no l'acabaran utilitzant. Per aquest motiu, ha defensat la posada en marxa d'un servei d'autobusos elèctrics o la implementació del transport a la demanda. Pel que fa a les al·legacions presentades al POUM d'Alp, ha explicat que veuen insuficient la reducció d'edificacions plantejada per l'equip de govern municipal respecte a la planificació que hi havia inicialment. Així, ha detallat que a la base de l'estació es preveuen diverses edificacions de tres plantes i habilitar dos aparcaments semisoterrats i critica l'impacte visual que tindrà tot plegat. "No es pot convertir en una mena de parc d'atraccions", ha conclòs.

Mentre, el vicepresident de Cerdanya Acció pel Clima, Marc Castellón, afirma que l'expansió del turisme de neu està fragmentant els ecosistemes a les portes del Parc Natural del Cadí Moixeró. A més, s'ha oposat a la producció de neu i ha assegurat que el model de turisme actual està "obsolet". Per aquest motiu, ha demanat a la Generalitat que proposi als ajuntaments alternatives per a un desenvolupament sostenible del territori. En aquest sentit, des del Grup de Recerca de Cerdanya es demana regular l'accés als espais naturals, especialment el motoritzat i també el nombre de curses de muntanya i d'altres activitats. També es mostren reticents amb la il•luminació nocturna de la zona de la Molina i Masella.

Castellón també ha criticat la manca "endèmica" d'habitatges plurifamiliars per a joves a preus assequibles i ha alertat que aquesta situació els obliga a haver de marxar fora. D'altra banda, des del Sindicat d'Habitatge de Cerdanya s'ha demanat reduir els sectors de desenvolupament de la zona de la Molina i Masella i defensen que s'aposti per la rehabilitació d'edificacions ja existents.

Notícia i imatges de l'ACN

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal