La curiosa relació entre La Molina i els anys acabats en 3 | Avui Cerdanya

La curiosa relació entre La Molina i els anys acabats en 3

  • Compartir:
Falten poques hores per acomiadar el 2023 i aprofitant l'avinentesa que acaba en 3, sembla el moment oportú de fer una mica de memòria del fet que els anys acabats en aquest número sempre han estat importants per La Molina. Casualitat o no, sempre han estat anys d'inversions destacades o de fets històrics que hi han succeït.




Vídeo resum enregistrat a La Molina el 27 de desembre de 2023


Queden poques hores per acabar l'any 2023. En l'àmbit mundial passarà a la història, entre altres qüestions, per la sequera i les altes temperatures. En el cas de La Molina, el recordarem pel recondicionament i reinauguració de la pista Barcelona. Abans d'acomiadar aquest any, però, i fent un repàs amb més detall de la història de la cronologia de La Molina, és fàcil constatar com, casualitat o no, els anys acabats en tres han coincidit a destacar per inversions importants.

En alguns casos, la majoria, per les repercussions que se n'han derivat anys més tard, i en altres per qüestions no tan econòmiques però d'igual o més repercussió en el futur de l'estació. I això és el que voldria mostrar en aquest recordatori dels anys acabats en 3. Som-hi!
 

De 1943 a 2023, una curiosa relació d'inversions i esdeveniments


L'any més important perquè La Molina es desenvolupés definitivament com a estació d'esquí va ser el 1943, amb la instal·lació del primer remuntador, el teleesquí de Font Canaleta. Va ser el 28 de febrer d'aquell any quan es posava en marxa el remuntador. Era una instal·lació pensada i projectada per donar servei als primers esquiadors que ja havien començat a trepitjar la zona el 1908 i que, a partir de 1922 amb l'arribada del tren, la començarien a popularitzar com a espai idoni per a la pràctica dels esports d'hivern. El cas és que a partir d'aquell any 43, La Molina començaria un procés de creixement quasi imparable. Noves pistes, remuntadors, serveis o allotjaments, que sovint s'encadenaven d'un any per altre.

La%20Molina-1943-primer%20teleskiPrimer teleesquí de l'estat espanyol, a Font Canaleta, La Molina (Foto: arxiu històric FGC).

El 1953 es construïa el primer teleesquí a Pista Llarga. Seria la primera instal·lació d'una zona que amb els anys esdevindria un dels llocs on possiblement més catalans deuen haver après a esquiar. Des d'aleshores, Pista Llarga és un espai històric i un dels senyals d'identitat de La Molina.

font-canaleta-historia-la-molinaPista Llarga de La Molina als anys 50 (Foto: arxiu La Molina).

Deu anys més tard, el 1963, s'instal·lava el primer teleesquí al sector de Roc Blanc, que aleshores era accessible per la mateixa carretera que hi ha actualment, però també per la part alta per aquests tres telecadires enllaçats: el de l'estació, el Turó de la perdiu i el de Costa Rasa. Va ser construït a Bilbao per "Aceros Vizcainos" sota l'estudi de l'empresa francesa Jean Pomagalski SA.

teleski-roc-blanc-1963Teleesquí del Roc Blanc a mitjans dels anys 60 (Foto: t5 anys de La Molina).

En arribar l'any 1973, a l'espai històric de Font Canaleta, es construeix el primer trampolí de salts d'esquí, de 30 metres, i que uns anys més tard es va ampliar fins als 35 m. Encara avui és visible, situat ben a prop dels trampolins de 50 i 70, que es construirien pocs anys després.

la-molina-trampoli-30-metres-1973-cedida-joan-joaniquetTrampolí de salts d'esquí de 30 metres a Font Canaleta (Fotografia cedida/facilitada per Àngel Joaniquet).

Però mentre que fins ara la majoria d'anys que podem qualificar d'històrics ho eren per inversions en instal·lacions, l'any 1983 destaca per ser el de la creació del Club Esquí La Molina. Aquest mateix club, l'any 2000, es fusiona amb el "Club Alpí La Molina", i de la fusió dels dos en neix el "La Molina Club d'Esports", un club en el qual s'han format esquiadors olímpics com Ferran Terra, Quim Salarich o Núria Pau.

La%20Molina%20Club%20esqui-Cedides%20Cristian%20MasdeuNens del Club Esquí La Molina i logotip. Cedides per Cristian Masdeu i Oriol Molas.

El 1993 arriba un canvi històric al sector de Torrent Negre. S'instal·la el telecadira de 4 places del mateix nom, en substitució dels dos teleesquís que hi eren presents des de 1960 i 1964.

la-molina-telecadira-torrent-negre-1987Sector de Torrent Negre a mitjans dels anys 90 (Foto: arxiu La Molina).

El 2003 no serà un any de grans inversions, però es fa una aposta decidida per esdevenir una estació cada any més sostenible. S'aconsegueix el certicat ISO 14001, un aval a la gestió mediambiental que determinarà com s'han de fer els passos a seguir en el futur.
 
tosa-nevada-la-molinaLa Molina després d'una nevada (Foto: arxiu DDLN).

El 2013 torna la competició d'alt nivell a La Molina. Després dels èxits de la Copa del Món d'esquí alpí femení el 2008 i els Campionats del Món de Snowboard el 2011, aquell any La Molina acull els Campionats del Món IPC per a persones amb discapacitat, un dels esdeveniments més importants juntament amb els Jocs Paralímpics i la Copa del Món.

Campionats%20del%20Mon-IPC-Oriol%20MolasCampionats del Món IPC a La Molina (Foto: O. Molas).

I en arribar el 2023 La Molina torna a fer una aposta estratègica important pel que fa al seu futur. Es recupera i es torna a condicionar la pista Barcelona, com a pista comercial i com a estadi de curses homologades. Una inversió pensada en clau de futur per acollir proves de copa del món i olímpiques. Aquesta històrica pista, enllestida el novembre de 2022, va ser inaugurada el 2 de febrer d'aquest any per l'exolímpic Ferra Terra.

la-molina-ferran-terra-pista-barcelona-retol-020223-istFerran Terra el 2 de febrer de 2023 (Foto: IST).

I fins aquí aquest recordatori dels fets històrics destacats en els anys acabats amb 3. Casualitat o no, sembla que són anys positius pel que fa a les inversions i els esdeveniments. Malauradament, també hi ha notícies que, tot i no tenir res a veure amb el fil conductor del reportatge, a vegades cal tenir-les presents per què també tenen una vinculació important.

En aquest sentit, i abans de tancar l'article i acomiadar l'any, m'agradaria esmentar Lluís Breitfuss, que malauradament ens va deixar el passat 8 de maig. Recordem que el seu paper ha estat vital en els darrers 30 anys a La Molina, sobretot pel que fa al seu posicionament dins el món de la competició. La pista Barcelona, que ha estat homologada precisament en aquest 2023 per la FIS, per a proves de descens, rep el nom d'Estadi Lluís Breitfuss.

A tots els lectors, gaudiu de les hores que li queden a aquest any i desitjar-vos un feliç 2024, amb salut i neu. Ens veiem a pistes!
Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal