La plaça delAjuntament de Puigcerdà ara fa... | Avui Cerdanya

La plaça del'Ajuntament de Puigcerdà ara fa...

  • Compartir:

Velles postals de la Cerdanya és una secció que vol recuperar imatges de la comarca. Però ho volem fer d'una manera entretinguda. Comencem amb aquesta postal de la plaça de l'Ajuntament de Puigcerdà.

El que ens agradaria, però, és que ens ajudéssiu a datar-la. Per què? Doncs resulta que el becari ha escanejat la cara però no el dors. I ara no sabem a quin any deu correspondre perquè diu que no sap on l'ha guardat. L'única qüestió que li ha cridat l'atenció és que els cotxes abans aparcaven a la plaça. Ah! I que si aleshores ja existia la zona blava... aquesta mainada són un cas.

Respostes a les nostres xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram.


Una mica d'història de la plaça de l'Ajuntament


Anteriorment, era coneguda com a placeta de les Monges, en record de l'antic convent de Santa Clara que hi havia al dessota seu. Aquesta plaça ha estat des de sempre la que ha acollit la Casa de la Vila o antic Consolat. El poeta Joan Maragall l'anomenà "el balcó gran de la muralla" en el seu poema A muntanya. El 1961, amb motiu d'un homenatge a l'escriptor es va descobrir una placa que podem observar a la façana de l'actual edifici de l'ajuntament.

A sota de la plaça, remodelada com a zona de vianants, hi ha una notable sala coberta amb volta de pedra en forma de llibret, anomenada "Ull de Basi- lisc" que data, almenys, de l'any 1760.


El seu accés es fa a través d'un túnel parcialment enderrocat. Originàriament, aquesta sala podria haver estat utilitzada per entrar i sortir de la muralla primigènia (s. XII–XIII) sense ser vist. A la zona d'intercanvi dels ascensors panoràmics localitzem un antic safareig cobert amb volta de pedra. Al seu costat s'hi observa una fita triangular on diu: 1804. Siendo Corregidor Rafael de Zúñiga.


Casa Consular o Ajuntament


L'antic edifici gòtic, cremat fortuïtament el 1938, fou reconstruït d'acord amb el projecte de l'arquitecte Josep M. Ros Vila i fou inaugurat el 1955. L'actual edifici manté una certa similitud estructural (voladís de la coberta, balconada...), per bé que alguns elements, com les bigues de fusta esculturades, es van perdre. La porta d'accés a l'antic ajuntament era al carrer Querol, on encara hi resta una llinda amb les armes de la vila i la data de 1728, que podria correspondre a una remodelació.

Ja dins de l'edifici i pujant per l'escala de l'ajuntament trobem un oli inacabat de grans dimensions, de Pere Borrell del Caso (Puigcerdà 1835 – Barcelona 1910), pintor local i mestre de rellevants artistes a la seva acadèmia de Barcelona. L'oli data de vers 1885 i representa la processó de la Verge de la Sagristia, patrona del municipi pujant pel carrer Major.


L'actual monument al cavall hispà-bretó


L'escultura de Xavier Medina–Campeny fou inaugurada el 1993 en homenatge a l'esmentada raça de cavall (avui es denomina oficialment cavall pirinenc català). La seva cria és molt important als Pirineus, com es demostra, any rere any, a la Fira de Puigcerdà, on hi fan cap a l'entorn de mil animals.



Sobre aquesta publicació
 

Postal de portada de la notícia: reproducció postal Comercial Escudo de Oro, que fa constar que es va editar l'any 1963 o 1964. Fotografies actuals: AvuiCerdanya. Informació històrica obtinguda del fulletó Petjades Culturals editat per l'Ajuntament de Puigcerdà.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal