Al concurs es premien els animals que compleixen els estàndards de la raça bruna | Avui Cerdanya

Martí Orriols: “La raça bruna té molt bon caràcter i cria molt bé els seus vedells”

  • Compartir:

El 12 de maig arrenca el XVIIè Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus amb l'arribada dels animals a Bolvir, coincidint amb la Festa Major de Sant Isidre

 

Bolvir obre les portes a la raça bruna per la Festa Major de Sant Isidre. L’entrada del bestiar al poble el divendres 12 de maig marcarà el tret de sortida del XVIIè Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus. L’endemà els animals, acompanyats dels ramaders, desfilaran davant del jurat i, finalment, el diumenge es lliuraran els premis als guanyadors.

A l’esdeveniment “participaran al voltant de 50 explotacions” de totes les comarques de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus i, per aquest motiu, es muntaran darrere del pavelló de Bolvir “1800 metres quadrats de carpes i 400 metres quadrats de pista, que és on es faran les presentacions”, assenyala el ramader berguedà i gerent de la FEBRUPI, Martí Orriols.

El gerent de la Federació apunta que “es tracta d’un concurs morfològic, és a dir, un concurs de bellesa perquè es premien els exemplars que compleixen els estàndards de la raça bruna”. El certamen estarà dividit en diferents categories: “terçones ­—vaques que s’acosten a l’edat de criar­—, braves —se’ls anomena així un cop han passat la primera gestació—, vaques amb vedells i toros”.

 

Foto-interior-not-cia-ra-a-bruna-pirineus

Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus de l'any 2022 (Imatge: Martí Orriols)

 

El premi del concurs és un trofeu, “no hi ha dotació econòmica”, indica Orriols. Cada categoria té “tres guanyadors” (primer, segon i tercer), i, a més a més, “també hi ha un gran campió dels animals joves i un gran campió del concurs”, és a dir, d’entre tots els animals que hi han participat.

El gerent de la FEBRUPI comparteix que la bruna és una raça de “lletans” que cuida els vedells fins “els set o vuit mesos d’edat”. Després, “el vedell acaba d’engreixar i l’envien a l’escorxador” i, llavors, “la vaca fa una altra cria”. Un cop acaba “la vida productiva de les mares, també van a l’escorxador”.

Una vaca, diu el ramader berguedà, “comença a criar als tres anys” i, a partir d’aquesta edat, “té un part per any”. La gestació, en el cas de la raça bruna, té una durada de “284 dies per ser exactes”; una mica més llarga que la dels éssers humans. “Al llarg de la seva vida tenen vuit parts”, és a dir, “quan acaba la seva vida productiva, haurà fet vuit vedells”.

 

Criteris de valoració

El jurat, que aquest any estarà format per un ramader de l’Alta Ribagorça, Bernat Sala, i un altre del Pallars Jussà, Toni Palau, dona importància a què la femella tingui “molt desenvolupament de costella”, ja que això significa que “té més capacitat d’ingerir menjar” i, per tant, “tenir més llet i alimentar millor els seus vedells”, anuncia Orriols.

Un altre de les característiques que els jutges valoren és “que l’animal sigui llarg”, perquè “la llargada implica que hi ha més carn en un mateix animal i que hi ha més percentatge de les peces més nobles, com l’entrecot”. En relació amb el moment del part, es té en compte que la vaca tingui “una bona amplada de cuixes”, ja que “facilita la sortida del vedell”.

 

Raça autòctona catalana

Però, si hi ha un tret que fa la raça bruna “especial” és que és “la nostra”; la raça autòctona catalana. “A això hem d'afegir que la raça bruna té molt bon caràcter i cuida molt bé els seus vedells”, destaca el ramader berguedà, qui també es presentarà al concurs amb exemplars de la seva “explotació”.

El gerent de la FEBRUPI reconeix que, tot i que es tracta d’un concurs, i fa il·lusió “endur-se a casa un premi”, pels ramaders és “un cap de setmana de festa”. I, tot i que soni a clixé, el que els fa “més feliços” és reunir-se. “Guanyi qui guanyi, el més important és que nosaltres ens trobem, parlem i compartim bons moments”, conclou Orriols.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Martí Orriols: “La raça bruna té molt bon caràcter i cria molt bé els seus vedells”, potser també t'interessa la lectura de La convivència entre vaques i senderistes, amb humor

 

Article redactat per Elena Pardo amb la informació extreta de l'entrevista amb el ramader berguedà i gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal