N-260: quins projectes presenten els partits per al 12-M? | Avui Cerdanya

N-260: quins projectes presenten els partits per al 12-M?

  • Compartir:

carretera-n-260-semafor-obresLa N-260 a la Collada de Toses (Foto: Diaridelaneu).

Els candidats dels partits amb representació per Lleida coincideixen que les comunicacions per carretera al Pirineu han de millorar urgentment, sobretot l'Eix Pirinenc de l'N-260 al port del Cantó i Perves. També altres vies que comuniquen les valls que no es fan servir pel seu mal estat. No hi ha unitat en defensar una ampliació de les vies de comunicació que connecten amb l'àrea de Barcelona per afavorir l'arribada de turistes però si que recobren el consens per fixar les prioritats en matèria de transport públic. En general se celebra la integració tarifària i tot i que es veu complicat, els candidats no descarten estudiar projectes com l'allargament de la línia de la Pobla i la de Puigcerdà fins a Andorra.

La candidata de Junts, Jeannine Abella, assegura que en matèria de comunicacions el "gran drama del Pirineu" són les carreteres N-260 i N-230, que considera que estan "abandonades" per Madrid, hi hagi qui hi hagi governant. En aquest sentit, lamenta que no es concretin les inversions que s'hi volen fer i acusa al Govern de no haver estat prou "ambiciós" per dir que ja es gestionaria la seva millora des d'aquí. Per això, recorda que des de Junts s'ha demanat la cessió de recursos a Catalunya davant el fet que "són capaços de tirar endavant les inversions". Abella afirma que són dos carreteres nacionals però que si algú hi passa veurà que "són de tot menys una carretera nacional".

vaca,ciclistes,carretera,n260Les vaques visiten la N-260 a l'estiu (Foto: Diaridelaneu).

La candidata d'ERC, Marta Vilalta, posa en valor la gestió feta pel Govern i destaca la variant d'Artesa de Segre, a la C-26, que condueix cap a la futura millora del port de Comiols que comunica la Noguera amb el Pallars Jussà. En qualsevol cas, Valor destaca la negociació per incloure inversions als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per millorar l'Eix Pirinenc. Així recorda que s'han aconseguit 260 MEUR per a l'N-260 i també assegura que la negociació inclou que aquests diners es podran invertir i gestionar des de Catalunya a través de les "encomanes de gestió". "L'Estat passa els diners a la Generalitat i aquesta executa les obres", diu Vilalta, que també afirma que "això ja ha començat" i que és una feina feta i que se seguirà fent per vertebrar el Pirineu. Són unes inversions que han de millorar punts d'aquestes vies que estaven en un estat "subòptim", ha remarcat.

El candidat del PSC, Òscar Ordeig, aposta per signar el conveni i començar ja l'execució dels 260 MEUR per millorar l'Eix Pirinenc. Són uns diners que estan als PGE però que per poder-los començar a fer servir cal un conveni amb la Generalitat. Per Ordeig és important la millora d'aquesta via perquè suposa un "eix de comunicació" entre les diferents valls del Pirineu. Això no obstant, també posa damunt la taula la necessitat d'estendre el pla pilot que s'ha dut a terme al Pallars Sobirà per la millora dels camins. Una millora que s'ha abordat entre diferents administracions amb l'aportació d'un percentatge cadascuna, i que serveix per fer que aquestes vies sigui mínimament transitables en mesos complicats com l'hivern, quan el seu manteniment és molt complicat.

carretera-n-260-la-molina-istLa N-260 a la Collada de Toses (Foto: Diaridelaneu).

El candidat de la CUP, Bernat Lavaquiol, aposta per pensar primer quin és el teixit econòmic i productiu que vol el Pirineu abans de planificar infraestructures per "turistificar" encara més unes comarques "que ja ho estan força". Així, critica la proposta feta pel Govern aquesta legislatura per desdoblar la C-16 amb un carril mòbil perquè considera que només està pensada per afavorir l'arribada de cotxes des de l'Àrea Metropolitana i no per beneficiar els veïns del Pirineu. Lavaquiol aposta també per la millora dels ports del Cantó i Perves, a l'Eix Pirinenc, i que això vagi en favor de contribuir a què la gent es pugui quedar a viure al Pirineu i revertir el despoblament.

El candidat de VOX, Rafael Villafranca, considera que els accessos al Pirineu tant per la banda del Noguera Pallaresa com pel Noguera Ribagorçana són "insuficients" i lamenta que no hi hagi ni autopistes ni autovies per accedir-hi i que les carreteres actuals estiguin plenes de corbes i túnels. Villafranca posa com a model de connexió entre valls el que hi ha al Pirineu d'Osca i per això vol una millora de l'actual Eix Pirinenc, a poder ser, amb autovies.

n_260-carretera-motorista-collada_de_toses-ist

A favor de la integració tarifària i no descartar possibles ampliacions de línies de tren

La candidata de Junts, Jeannine Abella, reconeix que s'ha avançat "una mica" en matèria de transport públic al Pirineu però creu que encara "anem coixos" per donar resposta als veïns d'aquestes comarques. En aquest sentit parla del transport a demanda, del qual creu que caldria replantejar el model amb línies d'autobús regular, però admet que la realitat actual fa que amb pobles molt petits i gent envellida sense opcions de tenir vehicle propi, es faci més necessari que mai. Són pobles amb pocs veïns, sense comerços i on és complicat fer-hi arribar el bus, per la qual cosa necessiten aquest servei a demanda i Abella demana que no es deixi el pes dels costos que comporta als consells comarcals sinó que el Govern el faci "eficient".

tren-linia-rodalies_3-puicerda-istTren de la línia de rodalies 3, entre Puigcerdà i l'Hospitalet de Llobregat (Foto: DDLN).

La candidata d'ERC, Marta Vilalta, destaca les fites aconseguides en matèria de transport públic ja que en pocs mesos es va crear l'ATM Pirineu amb una integració tarifària amb la plana de Lleida que redueix el cost dels bitllets fins a un 89%. Això no obstant, admet que cal millorar xarxes i freqüències. En relació a la línia del tren de la Pobla, posa en valora la gestió per part de FGC amb una "inversió extraordinària" que ha permès incrementar passatgers. També afirma que l'estudi de l'allargament cap al nord d'aquesta línia sempre estarà damunt la taula i cal veure el projecte amb "mentalitat oberta" per treballar-lo des del consens territorial amb les administracions.

Òscar Ordeig, del PSC, també veu positiva la integració tarifària i afirma que "cal caminar cap aquí" perquè no pot ser que es pagui molt més al Pirineu que en altres parts del país. En aquest sentit, aposta per lligar els Rodalies Lleida no només amb la línia de la Pobla sinó també per carretera ja que una possible ampliació d'aquesta línia es pot plantejar però primer cal reforçar freqüències i horaris, no només des de les capitals cap a Ponent i l'Àrea Metropolitana, sinó també entre comarques de muntanya.

Bernat Lavaquiol diu que des de la CUP defensen que hi hagi tren al Pirineu però critiquen que ara com ara sigui "testimonial". Així mateix, assegura que a cap ajuntament o institució pública se li ha presentat un projecte d'allargament de la línia del tren de la Pobla i per això exigeix a FGC que es dediqui a fer trens al Pirineu i no pistes d'esquí que "donen precarietat laboral al jovent".

Finalment, des de VOX, Rafael Villafranca proposa una reducció de la despesa pública en qüestions com la ideològica per invertir en una xarxa d'infraestructures que consideren "essencial perquè Lleida tingui nom a la resta d'Espanya".

Informació d'ACN. Fotografies de Diaridelaneu.cat i Avuicerdanya.com

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal