Salut califica de bona pràctica la iniciativa SOM COM SOM de lHospital de Cerdanya | Avui Cerdanya

Salut califica de "bona pràctica" la iniciativa SOM COM SOM de l'Hospital de Cerdanya

  • Compartir:

Es tracta d'una iniciativa d'educació sexual i afectiva per a escolars, docents i famílies a la qual participa l'equip de llevadores de l'hospital

 

La iniciativa SOM COM SOM d'educació sexual i afectiva per a escolars, docents i famílies, ha rebut el reconeixement de "Bona pràctica en l'atenció a la salut en situacions de violències masclistes" per part del Departament de Salut

Aquesta iniciativa intersectorial, a la qual participa l'equip de llevadores de l'Hospital de Cerdanya, va posar-se en marxa durant el curs 2021 - 2022 a escoles i instituts del territori. Durant aquest període, van formar-se 181 docents, 22 monitors i 13 persones externes. Al llarg d'aquest curs van fer-se 35 tallers amb alumnes i 13 xerrades per a famílies. "Una vintena de tallers van adreçar-se a alumnes de primària", apunten des de l'Hospital de Cerdanya.

 

Eines per a combatre la violencia masclista

En el desplegament de tallers i formacions del programa SOM COM SOM "s'identifica i promou l'educació sexual i afectiva com a estratègia per combatre les violències masclistes, els abusos sexuals i el maltractament", expliquen des de l'entitat sanitària.

El programa està "molt centrat en oferir a cada col·lectiu les respostes a les seves inquietuds particulars i les eines per trobar solucions i sortides". Mentre que als infants de P5 se'ls ajuda a treballar l'autoestima i a entendre què és l'afectivitat o les emocions, "amb els adolescents s'aborden temes com la prevenció de riscos, les xarxes socials, la pornografia o els mites de l'amor romàntic". Famílies, cuidadors i docents reben també formació i recursos específics, centrats, per exemple, en la "detecció de situacions de violència i cóm reaccionar-hi". 

 

"Cadascú pot ser com vulgui"

El programa d'educació sexual i afectiva s'ha sotmès a avaluació per part de tots els col·lectius als que ha arribat fins ara. Quan s'ha preguntat als escolars, les respostes més freqüents han estat que s'havia après sobre tolerància i respecte a les persones: "cadascú pot ser com vulgui"

D'altra banda, també assenyalen que els agradaria "saber més coses sobre la tècnica NEMO per treballar les emocions, o poder fer algun taller a on parlar de situacions dolentes".

Dels 181 docents que han rebut formació en educació sexual i afectiva a través del programa el 62,5% han donat la valoració màxima als continguts. Pel que fa a les famílies, un 90% han manifestat sentir-se "més còmodes" per fer front a les preguntes dels seus fills i filles "després d'haver assistit als tallers de SOM COM SOM", conclouen des de l'Hospital de Cerdanya.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Salut califica de "bona pràctica" la iniciativa SOM COM SOM de l'Hospital de Cerdanya, potser també t'interessa la lectura de Finalitza un nou curs de "L'Escola Balla", un projecte per donar a conèixer la cultura local

Article redactat a partir de la informació proporcionada per l'Hospital de Cerdanya.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal