Transports licita per més de 600 mil euros la rehabilitació del ferm de lEix Pirinenc a la Cerdanya | Avui Cerdanya

Transports licita per més de 600 mil euros la rehabilitació del ferm de l'Eix Pirinenc a la Cerdanya

  • Compartir:

Les obres es duran a terme entre els quilòmetres 194 i 204 de l'N-260 i el primer quilòmetre i mig de l'N-260R

 

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat per 604.951 euros el contracte d'obres per a la rehabilitació superficial del ferm en diversos trams de l'Eix Pirinenc a la Cerdanya, concretament entre els quilòmetres 194 i 204 de l'N-260 i el primer quilòmetre i mig de l'N-260R. A més, l'actuació també es preveu dur a terme entre els quilòmetres 8 i 9 de l'N-145, al seu pas pel municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell). Els treballs s'inclouen al programa de conservació i manteniment de la xarxa de carreteres de l'Estat.

Aquesta licitació es produeix després de que el Govern espanyol anunciés a finals de novembre que destinaria deu milions d’euros a partir del 2023 a obres en l’Eix Pirinenc, dels quals set serien per a treballs de conservació i tres per millorar el tram entre el port del Cantó i el de Perves. Així mateix, va explicar-se que un futur conveni amb la Generalitat plantejaria una aportació estatal de 260 milions per reformar aquesta carretera durant diversos anys. 

 

Agost de 2022

Al mes de l'agost de l'any passat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va demanar al govern de l’Estat que invertís a l’Eix Pirinenc i a la línia de tren de Rodalies R3, que connecta Barcelona i Puigcerdà. En el marc d’una visita al Pallars Sobirà, va instar l’executiu espanyol a traspassar aquestes dues infraestructures a la Generalitat en cas de no voler executar-hi obres de millora. En aquest sentit, va lamentar que la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, tingui “abandonat el Pirineu” i que el seu homòleg al capdavant de Cultura i Esports, Miquel Iceta, hagués “desaparegut del mapa” a l’hora de defensar una candidatura catalana per als Jocs Olímpics d’hivern. Ara ja fa un parell de setmanes que va anunciar-se que el Pirineu ha passat pàgina de la candidatura olímpica.

Puigneró va lamentar que el temps de trajecte en tren entre la capital catalana i la de la Cerdanya sigui de quatre hores, el doble del que es triga per carretera. També que arribar des de Puigcerdà al Pont de Suert costi fins a tres hores, una més que a Barcelona. Per aquest motiu, va reclamar millores en aquest tram de l’N-260 que facin que aquesta distància es pugui cobrir en una hora menys, per tal, va afegir, de fer “més competitius” els serveis que es presten a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Pel que fa al tren, va posar com a exemple el funcionament de la línia de Lleida-La Pobla, gestionada des de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), on el temps de durada del trajecte amb aquest transport o per carretera és molt similar.

El vicepresident va criticar que les obres de millora en les infraestructures de l’Estat “ni hi són ni se les espera” i va instar al govern espanyol al seu traspàs, ja que, segons va concloure: “Hem demostrat que sabem fer-ho”. Així, va citar projectes com ara el de la millora del Coll de Comiols, via principal de connexió entre els Pallars i l’àrea metropolitana de Barcelona, o l’ampliació de la C-16 entre Berga i Bagà (Berguedà) amb la fórmula de carrils 2+1. D’aquesta manera, va assegurar que el Govern estava fent "les obres que pertoquen al Pirineu en el segle XXI hi hagi Jocs o no”. En aquest sentit, va exigir als ministres catalans de l’executiu de l’Estat que “facin la feina” al marge del projecte olímpic perquè, va afirmar, “el Pirineu no pot esperar”.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Transports licita per més de 600 mil euros la rehabilitació del ferm de l'Eix Pirinenc a la Cerdanya, potser també t'interessa la lectura de La Cerdanya és la comarca gironina on més han augmentat els habitatges d'ús turístic en deu anys

Article redactat a partir de la informació extreta de l'ACN d'aquest any i de l'any passat i del diari Segre.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal