Vídeo. Així està Porte Puymorens en el primer dia dobertura | Avui Cerdanya

Vídeo. Així està Porte Puymorens en el primer dia d'obertura

  • Compartir:

Dijous s'anunciava l'obertura de Portè-Puymorens per a aquest dissabte. I nosaltres hi vam ser per captar-ne l'ambient i poder realitzar-ne la crònica del primer dia d'obertura de pistes al Pirineu Oriental. Un primer dia que va venir marcat per la bona neu, bona afluència i ambient d'hivern.

porte-puymorens-trio-pyrenees-esquiadors-paravents-251123-ist-07

Dissabte a les 9 del matí a l'aparcament de La Vinyola (1.900 m), a Portè-Puymorens. Predomini de vehicles amb matrícula de placa espanyola. Clarament. Però des de l'aparcament, i mentre ens collàvem les botes d'esquí, no semblava un bon dia per estrenar la temporada a Portè-Puymorens.

La boira cobria el peu de pistes de la Vinyola, i a dalt, al retorn del Dôme de la Mîne a 2500 m, s'intuïa fred i vent, potser no intens, però en certa manera molest. Però les prediccions apuntaven al fet que la jornada evolucionaria cap a un sol radiant.

El comunicat de neu anunciava una esquiada entre els sectors de La Vinyola i La Mina, o sigui, entre els 1900 i els 2500 metres, amb neu pols. Una pista oberta de dalt a baix, no a tot l'ample, però sí en bones condicions, amb gruixos de 20 a 40 cm de mitjana.

Preguntem als clients

Ara bé, estat de pistes oficial a banda, vam preferir contrastar-ho amb alguns dels clients que lliscaven des de primera hora a l'estació de Trio Pyrénées. Entre els primers, a peu del telecadira de La Vinyola, en Josep Manel Barrachina estava esquiant en solitari, però acompanyant el seu fill, qui en aquells moments estava entrenant amb el Club Esquí Llívia. Són veïns de Sabadell i explicava que tenia previst esquiar dissabte i diumenge. Sobre les pistes i la neu assegurava que “estava en força bones condicions”.

Josep%20Manel%20BarrachinaJosep Manel Barrachina (Foto: DDLN).

Esquiant a Portè tambè a punt de pujar per La Vinyola hi havia la Camille Isach, de només 15 anys i de Perpinyà, qui acompanyada dels seus pares ens va explicar que “la neu estava molt bona" i que "feia fred”.

Veí de Tolouse, en Remie, volia gaudir de la neu i l’esquí el primer dia de la temporada. Va definir la neu com a qualitat pols i, tot i la boira d’aquella primera hora, estava convençut que acabaria sortint el sol, com així va ser a partir de les 11 del matí. Tot i les ganes de neu i passar el cap de setmana a la zona, tenia clar que el diumenge canviaria esquís per bicicleta.

Des de Benicàssim també va pujar a Portè a passar el cap de setmana Rafa Estrada. Emocionat quan va saber dijous nit que s’obria l’estació, no s’ho va pensar dues vegades i va decidir venir cap a l’Alta Cerdanya. Acabava de fer dues “baixadetes” i ens confirmava que la neu estava “pols total, meravellosa”.

Rafa%20EstradaRafa Estrada (Foto: DDLN).

La Nora Puiggròs i la Núria Gaudí són dues amigues de Barcelona que tot dissabte matí van estar lliscant per La Vinyola i La Mina. Possiblement, de les esquiadores que més vegades devien fer ús dels dos telecadires. I de les que més de pressa i amb bon estil baixaven. La Nora va explicar que la “que la neu està bé per ser el primer dia de la temporada”, mentre la Núria estava contenta perquè s’esperava una situació no massa bona, i en contrast es va trobar que tot i no haver-hi molta neu, aquesta estava “força bé”.

En Gonzalo Giménez, amb qui vam compartir el trajecte del telecadira Dôme de la Mine, venia de Maçanet de la Selva. Només tenia previst esquiar dissabte i va admetre que, de fet, va ser una pujada a pistes que no prevista, o sigui, de darrera hora. Ho va valorar satisfactòriament ja que va dir “millor del que m’esperava, amb més neu de la que esperava. No hi ha més pistes de les que voldria, però està bé”.

Eric Charre, satisfet del bon inici de la temporada


Amb qui també vam parlar a peu de La Vinyola és amb Eric Charre, director general de Trio-Pyrénées. Atrafegat amb visites oficials des de primera hora, però també amb algun client que el va interceptar mentre l’entrevistàvem, ja passades les 10 del matí ens va poder atendre. 

Visiblement content i amb el seu bon humor habitual, va explicar que “no és un miracle. Està obert. Tenim neu des de 2500 fins a 1900 metres. Neu freda. A dalt neu natural i a la part baixa reforçada amb neu produïda. Fer 6 km de baixada a finals de novembre és una bona notícia pels clients”.

Pel que fa a l’afluència, la va xifrar en aproximadament 800 clients en aquelles hores, però esperava tancar el dia amb 1.500 esquiadors. I la valoració no podia ser més convincent, tenint present que “vam donar la informació d’obertura dijous tarda, i que avui hi hagi tanta gent vol dir que hi ha moltes ganes d’esquiar”.

Ja per acabar li vam preguntar pels terminis de finalització del telemix de Formigueres, una de les novetats importants a les estacions de Trio-Pyrénées (Cambra d’Ase, Formigueres i Portè-Puymorens) en aquesta temporada 2023-24. El director general va avançar que l’obra estarà enllestida i a punt d’obrir al públic el 22 de desembre. “I serà una obertura i inauguració a un bon preu, un preu molt econòmic, tant, que serà gratuït. Farem una jornada de portes obertes a Formigueres perquè es pugui fer ús del remuntador híbrid de cadires i cabines”. Va tancar l'entrevista a peu de telecadira desitjant a tots els esquiadors una bona temporada 2023-2024.

Porte-Puymorens-Trio%20Pyrenees-esquiadora

La nostra visita a pistes va continuar després de l’entrevista, quan el rellotge ja marcava les 11 del matí, accedint cap als telecadires de La Mine i Dôme de la Mine. A aquella hora les pilones del desembragable de 6 places inaugurat l'any passat ja reflectien ben lluents el sol radiant que s’havia acabat imposant a la boira.

A pistes, força ambient d’esquiadors i snowboards. Als remuntadors, afluencia moderada, sense cues. Pels laterals de la pista oberta, un bon nombre d’esquiadors de muntanya foquejaven pendent amunt en direcció a un objectiu ben evident: el pic de la Mina.

A les dues de la tarda, després d'enregistrar diversos clips per al nostre primer snowreport de la temporada, tocava plegar. A l’edifici principal de serveis de La Vinyola, a les taquilles, encara hi havia qui comprava forfets o demanava informació. En un extrem del pla de la Vinyola, a tocar del telecorda, un canó de neu tipus ventilador continuava produint neu. A tot drap. 

Ahir, en plena tardor, Portè-Puymorens va ser l’encarregada d’obrir temporada al Pirineu oriental i ho va fer en un ambient d’hivern, amb neu pols i molta alegria a pistes. Ho va fer, doncs, amb bona nota.

Atenció: l'obertura només serà aquest cap de setmana del 25 i 26 de novembre, després tancaran i tornen a obrir el 2 i el 3 de desembre. Es reinicia la temporada per al pont de la Puríssima, des del 6 de desembre, data a partir de la qual  ja obriran cada dia.
Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal