Albert de Gràcia: Aquest estiu la Cerdanya lluirà verda | Avui Cerdanya

Albert de Gràcia: 'Aquest estiu la Cerdanya lluirà verda'

  • Compartir:

Entrevista amb Albert de Gràcia MeteoPirineusCatalans, responsable del web Meteo Pirineus, un projecte virtual que va molt més enllà de la meteorologia. I és que a part de les prediccions del temps, ofereixen molts més serveis. Ens ho explica en aquesta entrevista.

Banner-970x250

Albert, ens expliques els orígens de MeteoPirineus?
Va néixer com una afició en un compte de Facebook i l'afició després es va convertir, amb el pas dels anys, en el meu projecte vital.

Què oferiu als vostres seguidors a les xarxes?
El primer de tot, les previsions meteorològiques, les quals les actualitzem cada tres dies. Així i tot, també oferim descoberta de molts indrets del Pirineu reportatges de temàtiques diverses i sobretot moltes activitats vinculades a la muntanya a la teoria i altres disciplines científiques.

També oferiu serveis a empreses... Quins productes o serveis requereixen les activitats econòmiques?
Doncs tenim un ventall bastant ampli. Moltes empreses ens contracten per temes de previsions meteorològiques, com per exemple curses, estacions d’esquí o assegurances o particulars que necessiten dades meteorològiques o previsions del temps. També oferim tallers i activitats per empreses o escoles, relacionades amb meteorologia o altres disciplines científiques del Pirineu.

A les xarxes hi teniu un bon nombre de seguidors. Com ho heu fet per aconseguir aquestes xifres?
Penso que l’èxit de les nostres xarxes socials és la immediatesa i sobretot la interacció amb els nostres seguidors. Gràcies a les seves mencions i etiquetes, podem compartim als més de 107.000 seguidors en directe el temps del Pirineu.

A casa nostra hi ha una veritable passió per la meteorologia. Com s’explica aquesta afició?
Penso que és donat a la gran variabilitat climàtica que té Catalunya i el Pirineu i sobretot els diferents fenòmens meteorològics que podem observar al llarg de l’any, creant una afició que és inexistent en altres indrets on el clima és molt més avorrit.

Darrerament, han proliferat les apps per a prediccions meteorològiques. Què en penses? Veurem aviat alguna app de MeteoPirineus?
Penso que la majoria d’aquestes aplicacions ens poden donar una idea aproximada, però no les podem prendre al peu de la lletra, ja que moltes vegades donen errades importants que fins i tot ens poden posar en perill. L'App de MèteoPirineus és una idea que fa el temps que volta pel cap i espero que aviat sigui una realitat.

Sobre l'escalfament global


L’actualitat està dominada per l’escalfament global a l’àmbit mundial i la sequera en el cas concret de Catalunya. Ens hem de preocupar per a un futur magre?
Més que magre, penso que ens hem d’adaptar el clima. Des de sempre ens hem hagut d’adaptar i ho podem fer! Això sí, hem de fer el possible per revertir aquesta situació d’escalfament global causat per nosaltres, els humans!

En l'àmbit individual, podem fer alguna cosa per pal·liar o frenar aquesta tendència?
Tot i que són uns tòpics el que sí que podem fer és fer consum de proximitat i reduir les energies contaminants derivades de la combustió de les energies fòssils. Per altra banda, cal fer més educació i conscienciació a la societat.

Tot i que les prediccions meteorològiques tenen una baixa fiabilitat més enllà dels 4/5 dies... Ens podries avançar quina podria ser la meteorologia predominant a la Cerdanya per als mesos de juliol i agost d’acord amb el context actual?
Doncs amb mapes actuals, sembla que continuaria la ratxa humida que hem encetat des del mes de juny, amb tempestes que seran bastant abundants a les tardes. Així doncs, aquest estiu la Cerdanya lluirà verda.

I ja per acabar... què voldries dir als lectors d’aquesta entrevista?
Convido a tots els lectors a fer-se seguidors de MeteoPirineus tant a la xarxa socials com a la seva Newsletter que trobaran a la web de MeteoPirineu. Per altra banda, si us encanta el Pirineu i voleu aprendre moltes coses d’ell i de la seva meteorologia i el seu clima passat i les glaceres, us convidem a les activitats que oferim al llarg de tot l’estiu!

Més sobre aquesta entrevista i MèteoPirineus Catalans

Si us ha agradat llegir "Aquest estiu la Cerdanya lluirà verda", també podria interessar-vos la lectura d'aquesta altra entrevista realitzada al Diaridelaneu "Si no canviem les polítiques, sobretot de gestió forestal, veurem el Pirineu modificat pel canvi climàtic" o "Nevades a la capçalera del Segre".

Aquesta entrevista ha estat realitzada en format d'article Patrocinat a càrrec d'Ivan Sanz per a Pànxing Cerdanya i Avui Cerdanya.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal