Alta presència de la Cerdanya dins els equips nacionals de la RFEDI | Avui Cerdanya

Alta presència de la Cerdanya dins els equips nacionals de la RFEDI

  • Compartir:

A banda de l'aprovació del calendari de competicions i activitats per a la pròxima temporada 2023-2024 , els assistents a l'Assemblea GeneraI de la Real Federació Espanyola Esports d'Hivern, celebrada el dissabte 10 de juny, van confirmar la integració d'esportistes de la Cerdanya, o vinculats als clubs de la comarca, en els equips de competició RFEDI.

 

Spainsnow ha presentat el llistat oficial d'esportistes espanyols que formaran part dels equips nacionals de la Real Federación Española Deportes de Invierno (RFEDI) la pròxima temporada. Dels 28 que han seleccionat, sense comptar als representants d'esports Múixing i de Quilòmetre Llançat, 10 són cerdans o vinculats a la Cerdanya, segons ha assenyalat el cap de premsa de la RFEDI, Toti Rosselló: Bernat Ribera (Cerdanya Snowboard Free Ski), Oliver Verdaguer (Cerdanya Snowboard Free Ski), Lucas Verdaguer (Cerdanya Snowboard Free Ski), Joaquim Salarich (La Molina Club d'Esports), Albert Ortega (La Molina Club d'Esports), Alaiex Aubert, Jaume Pueyo, Bernat Selles, Marc Colell i Queralt Castellet. Cal destacar que durant els últims anys s'ha viscut un "gran augment dels representants espanyols en la federació perquè l'any 14-15 hi havia tan sols 9".

Aquest augment ha estat possible, entre altres factors, gràcies a l'embranzida creixent de joves talents i al treball realitzat amb el Pla Nacional de Tecnificació Esportiva i la coordinació amb les federacions autonòmiques, clubs i equips privats, a més de la millora econòmica de l'entitat especialment pel que fa a recursos propis com són els patrocinis.

El director general i esportiu RFEDI, Olmo Hernán, va comentar sobre els equips nacionals presentats que “és molt motivant veure com puja el nivell d'aquests esportistes, no sols els consagrats, sinó sobretot els joves que estan madurant abans i trencant rècords per a la neu d'Espanya”.

 

Llista oficial d'esportistes dels equips nacionals d'esports olímpics Spainsnow temporada 2023-2024

 

Surf de neu

Equip A:

o Queralt Castellet (1989) - FCEH / CEMT

o Lucas Eguibar (1994) - NKEF / DALTON

o Álvaro Romero (2003) - NKEF / DALTON

Equip B:

o Narcís Salleras (2004) - FCEH / CSFC

o Antoni Toledo (2003) - FCEH / BST

o Bernat Ribera (2000) - FCEH / CSFC

Equip C:

o Nora Cornell (2005) - FCEH / GNA

 

Freestyle i Freeski

Equip A:

o Javier Lliso (1997) - FMDI / COLMR

o Thibault Magnin (2000) - RFEDI

Equip B:

o Oliver Verdaguer (2004) - FCEH / LLIVI

Equipo C:

o Lucas Verdaguer (2003) - FCEH / LLIVI

 

Esquí alpí

Equip A:

o Joaquim Salarich (1994) - FCEH / LMCE

o Adur Etxezarreta (1996) - NKNF / ESQNV

o Juan del Campo (1994) - NKEF/ EURO

o Albert Ortega (1998) - FCEH / LMCE

Equip B:

o Aingeru Garay (1998) - NKEF / LVERD

o Tomás Barata (2003) - FCEH / CEVA

o Ander Mintegui (2003) - FADI Aragón / MAYEN

o Aleix Aubert (2005) - FCEH / LMCE

Equip C:

o Jonás Sánchez-Cabañas (2004) - FCEH / COPOS

 

Desenvolupament:

o Lisa Vallcorba (2001) - FCEH / CEVA

o Arrieta Rodríguez (2002) - NKEF / IRIMO

o June Garitano  (2004) - NKEF / IRIMO

 

Esquí de fons

Equip A:

o Jaume Pueyo (2001) - FCEH / CEFUC

Equip B:

o Bernat Selles (2003) - FCEH / CEFCEN

o Marc Colell (2005) - FCEH / CEFUC

 

Addicionalment a aquesta llista, es preveu un grup d'esportistes no integrants de l'equip nacional, però d'Interès Estratègic per a Spainsnow que rebran una ajuda puntual per als seus objectius esportius.

 

Surf de neu:

o Maria Hidalgo (1997) - FCEH - CEMT

Esquí de fons:

o Imanol Rojo (1990) - NKEF - UZTU

 

L'augment d'esportistes espanyols ha estat possible, entre altres factors, gràcies a l'embranzida creixent de joves talents i al treball realitzat amb el Pla Nacional de Tecnificació Esportiva i la coordinació amb les federacions autonòmiques, clubs i equips privats, a més de la millora econòmica de l'entitat especialment pel que fa a recursos propis com són els patrocinis.

El director general i esportiu RFEDI, Olmo Hernán, va comentar sobre els equips nacionals presentats que “és molt motivante veure com puja el nivell d'aquests esportistes, no sols els consagrats, sinó sobretot els joves que estan madurant abans i trencant rècords per a la neu d'Espanya”.

 

Integració per part de l'Assemblea General RFEDI

L'Assemblea General Ordinària de la RFED celebrada el dissabte 10 de juny i va comptar amb 50 assistents presencials d'assembleistes dels diferents estaments esportius i de les FFAA a més de premiats i personal de federació. En la part institucional el president de la RFEDI, May Peus España, va presentar als representants de l'Assemblea l'informe de presidència i l'informe sobre els acords de la Comissió Delegada. A més, els integrants de l'assemblea van aprovar per unanimitat el calendari de competicions i activitats per a la pròxima temporada 2023-2024 i es va aprovar el tancament de l'exercici 2022 així com els pressupostos anuals 2023.

Peus es va mostrar satisfet amb la temporada 22-23, després dels bons resultats esportius aconseguits, destacant els bons resultats en SBX, alpí i múixing així com l'ascens de les joves promeses en altres especialitats que lluitaran per grans arribar a l'alt nivell durant els pròxims anys. El president va voler mostrar el seu agraïment a les Estacions d'Esquí, Clubs, FFAA i personal de la RFEDI pel gran esforç realitzat durant l'actual temporada.

Finalment, el president va explicar l'evolució d'un dels projectes més destacats de la temporada, com és el pla d'igualtat Dona i Neu, sostenibilitat al costat del desenvolupament i les noves Copes d'Espanya Inclusives per a esportistes amb mobilitat reduïda. També es va destacar el pla estratègic que abasta fins a 2030 per a continuar collint medalles olímpiques i podi en Copa del Món i Mundials així com la que va ser una de les grans notícies de la jornada perquè, seguint les directrius de la FIS i el CSD, es va aprovar la integració dels esports adaptats i del freeride dins de les disciplines de la federació en el que suposa un nou camí per als esports d'hivern en aquests dos sectors amb un gran potencial.
 

Premis al mèrit esportiu

D'altra banda, Spainsnow també va fer lliurament dels tradicionals premis al mèrit esportiu. Es tracta d'un reconeixement dirigit a esportistes i altres actors que són referents en els esports d'hivern espanyols. S'ha atorgat la medalla al mèrit esportiu a Sylvana Mestre per la seva dedicació de més de 25 anys en l'educació i formació de l'esport inclusiu en els esports d'hivern. Des de la seva primera participació en els Jocs Paralímpics en 1998 com a guia per a esquiadors amb discapacitat visual, passant per la seva labor com a Directora Tècnica d'Esquí Alpí de la Federació Espanyola d'Esports per a Cecs fins al 2010, Mestre ha destacat en aquesta matèria convertint-se en una referència obtenint reconeixements com per exemple l'Ordre Paralímpica del Comitè Paralímpic internacional en el 2015.

D'altra banda, un dels guardonats amb les plaques ha estat el Club Panticosa d'Aragó que va celebrar el seu 50è aniversari l'any 2022 destacant la seva gran evolució en el món dels esports d'hivern. L'objectiu del Panticosa Esquí Club (PAC) sempre ha estat el de fomentar la pràctica de l'esport, des de la base, gaudint d'ell, des de la infància i en família, alhora que s'enalteixen valors com el treball en equip, la solidaritat, els hàbits saludables i la cura del medi ambient.

De la mateixa manera, i coincidint amb el seu 50è aniversari s'ha volgut atorgar una altra de les plaques al mèrit esportiu a l'estació d'esquí madrilenya de Valdesquí per la celebració d'entrenaments, competicions tant de caràcter autonòmic, nacional i internacional sent un centre d'esquí molt significatiu de la Comunitat de Madrid, pel volum d'esquiadors que rep en les seves pistes, on s'han format innombrables corredors, professors i tècnics de la neu.

Finalment, i pel seu actiu paper dins de Spainsnow, s'ha lliurat una altra placa al mèrit esportiu a la marca tècnica de roba Descente pel seu suport des de la dècada dels 70 a la RFEDI. Fabrica les seves peces seguint una filosofia basada en els millors resultats i en l'experiència, proporcionant descobriments i sorpreses que superen totes les expectatives, la qual cosa il·lumina l'esperit pioner dels esportistes, obrint davant ells noves possibilitats. L'evolució de la tecnologia de la roba per a la pràctica de l'esport és la història no explicada que s'amaga després dels increïbles rècords aconseguits per esquiadors d'elit en competicions internacionals.

S'ha realitzat un reconeixement especial al col·lectiu de secretàries i secretaris de Federacions Autonòmiques i Clubs d'Esports d'Hivern que faci més de 25 anys que col·laboren en la promoció i desenvolupament dels esports d'hivern espanyols. Les premiades han estat Ana Penalva (FADI Andalusia), Francisca Isabel Morales (CEM), Carmen González (FDICyL), Mikel Borobia (NKEF), Cristina Orea (FCEH), Mercè Manau (CAEI), Esperanza Merino (FDIPA), Mª Asunción Bravo (FADI Aragó).
 

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Alta presència de la Cerdanya dins els equips nacionals de la RFEDI, potser també t'interessa la lectura de Lluís Breitfuss serà guardonat amb el premi Dr. Pitu Figueras

 

Article redactat amb la informació proporcionada pel cap de premsa de la RFEDI, Toti Rosselló.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal