A un mateix equip pot haver-hi avis, fills i nets | Avui Cerdanya

Benita Saball: “A un mateix equip pot haver-hi avis, fills i nets”

  • Compartir:

La presidenta de l'Associació de Bitlles de Lleida explica d'on venen les bitlles catalanes i que les fa ser un esport tan únic, després de que el dia 20 de maig se celebrés a Lles de Cerdanya un campionat amb motiu de la Festa Major de Mussa

 

Lles de Cerdanya va celebrar un campionat de bitlles catalanes aquest dissabte 20 de maig, durant la Festa Major de Mussa. Aquest esport compta amb “milers d’aficionats arreu de Catalunya” i té dues característiques molt particulars: “a un mateix equip hi ha homes i dones i, fins i tot, pot haver-hi avis, fills i nets”, explica la presidenta de l’Associació de Bitlles de Lleida, Benita Saball.

Les bitlles catalanes són un esport “molt antic” perquè era “el joc dels pobres”. Antigament, els treballadors s’arreplegaven a les tavernes i, al seu exterior, ajuntaven troncs de fusta que col·locaven de manera vertical i, amb un altre tronc, intentaven bolcar-los. “Era fàcil i barat”. Temps més tard, durant la Guerra Civil, “va prohibir-se perquè es relacionava amb les apostes”. La bona notícia és que “als anys vuitanta va tornar”.

El retorn de les bitlles va fer-se per províncies, “primer a Lleida i Tarragona” i, més endavant, a Barcelona i Girona. “Quan va tornar-se a jugar van fer equips masculins i femenins”, però hi havia un problema. “Com que és un joc molt de família, et trobaves que el pare, la mare i el fill jugaven a equips diferents i, per tant, a llocs diferents”, assenyala Saball. Per aquest motiu, va decidir crear-se una competició mixta, “que era voluntària”, però es mantenien la masculina i femenina. “Finalment, van ser tots mixtos perquè pogués jugar tota la família. En el meu cas juguem tres generacions”, afegeix.

Avui dia, la presidenta de l’associació apunta que hi ha entre 150 i 200 clubs a Catalunya que juguen a bitlles, i més de 60 són a Lleida. “La temporada és d’octubre a maig i es fa una lliga similar a la de futbol o bàsquet; un cap de setmana es juga a casa i l’altre al camp dels contrincants”.

 

Regles del joc

Tot i que els equips són mixtes, les normes per als participants varien una mica segons el gènere i l’edat. “Es juga en una pista de terra, on els homes menors de 80 anys tiren a 11 metres i mig i les dones, els menors de 14 anys i els homes de més de 80 tiren a 9 metres i mig”, comenta Saball. Cada equip està format per 5 tiradors i cadascú té 9 tirades, que van de 3 en 3. ”Qui té més punts guanya el partit i aconsegueix dos punts”. En cas d’empat, els dos equips s’enduen un punt.

Les bitlles i el bitllot, l’element que s’utilitza per fer-les caure, estan fets de fusta d’alzina. “Ha de ser fusta que porti tres anys enterrada amb una humitat específica perquè si no es trenca molt fàcilment”. Saball diu que “cada vegada costa més trobar-ne” perquè són poques les persones que es dedica a fer-los, per la qual cosa, “de mica en mica estan substituint la fusta pel plàstic”.

 

Diferents modalitats

La presidenta de l’associació lleidatana comenta que hi ha algunes zones on es juga amb un reglament diferent. “A Tarragona hi ha una associació on les bitlles són mes petites i puntuen d’una altra forma. Al Pallars o a la Vall d’Aran, per altra banda, juguen amb nou bitlles en comptes de sis”. A més a més, les planten més separades entre elles i “tiren amb una mena de bola que llisca per terra”, però també juguen a l’aire lliure.

A banda de les diferents modalitats, hi ha un aspecte que totes tenen en comú, que és que l’afició per aquest esport “normalment” sol heretar-se. “Per desgràcia, és difícil que s’apuntin joves si els pares no juguen”. Saball és conscient que el fet que es necessiti “un terreny d’almenys 12 metres de sorra” limita molt els espais on es pot jugar, però no llença la tovallola i, cada poc temps, organitza activitats per donar a conèixer aquest esport “tan únic”.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Benita Saball: “A un mateix equip pot haver-hi avis, fills i nets”, potser també t'interessa la lectura de Bitxi: "Encara que diguin que els pallassos són per nens, també actuem per als adults"

 

Article redactat per Elena Pardo amb a partir de l'entrevista amb la presidenta de l'Associació de Bitlles de Lleida, Benita Saball

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal