Encara que diguin que els pallassos són per nens, també actuem per als adults | Avui Cerdanya

Bitxi: "Encara que diguin que els pallassos són per nens, també actuem per als adults"

  • Compartir:

El pallasso de 'Cia Bitxicleta', interpretat per Manel Capellades, explica en què consisteix l'animació de la Festa Major de Prullans i reconeix que la seva vida ha fet "molts tombs" perquè, tot i haver estat sempre lligat al teatre, va acabar estudiant el grau de Química. Però, la vocació, com si d'un bumerang es tractés, sempre acaba tornant

 

'Cia Bitxicleta' actuarà per primer cop a Prullans. El pròxim dissabte 27 de maig a les 17.00 hores, amb motiu de la Festa Major, la parella de pallassos formada pel Bitxi i la Cia farà gaudir d'una bona tarda als cerdans. "Una de les coses que ens agrada de la nostra feina és que voltes per tota Catalunya, descobreixes molts pobles i coneixes públics diferents", explica el Manel Capellades, el pallasso que dona vida al Bitxi.

El Bitxi i la Cia es van conèixer a l'Escola de Teatre La Casona (ubicada al barri de Sants, a Barcelona), que avui dia ja no existeix perquè "el seu director va morir i, tot i que la van continuar portant durant dos anys més, va acabar desapareixent". El 2002, un amic dels artistes els va oferir actuar a una festa de comunió i els va agradar tant l'experiència que, a partir d'aquell dia, van começar a "moure fils" fins anar a topar amb una agència que es deia Bustamante.

Aquesta empresa es dedicava a representar professionals de l'àmbit de l'animació i va ser el bressol de pallassos com Tortell Poltrona o Màgic Andreu. "En l'actualitat no existeix, però en el seu moment era molt reconeguda i ens va a ajudar a començar". Des d'aleshores, el Bitxi i la Cleta van començar a tenir "un repertori de gags i de màgia cada cop més ampli", per la qual cosa, van decidir començar a anar pel seu compte i contactar amb altres agents.

Va ser en aquelles circunstàncies quan els pallassos van coneixer el Pep Mora, propietari de Pirineus Espectacles. "Gràcies a ell", aquesta parella actua sovint a la Cerdanya i a l'Alt Urgell. Durant aquest temps, el Bitxi assenyala que s'han dedicat a "festes majors, festes de barris, actuar a escoles, centres cívics" o a qualsevol esdeveniment on encaixi el seu format.

L'espectacle té una durada d'una hora, "tot i que es pot allargar més" i està dividit en dues parts. "La primera mitja hora són gags de pallassos i màgia i, el temps restant el dediquem a una animació, amb balls en parella i balls en rotllana". A aquesta segona part més moguda, el Bitxi apunta que han incorporat "confeti, pluja de bombolles i un paracaigudes gegant". Però, no penseu que cada actuació és igual perquè "el repertori es bastant ampli" i, encara que ja els hàgiu vist actuar algun cop, "tot canvia".

Una de les coses de les que gaudeix més el Bitxi és que "la gent desconecta" durant una estona. "Encara que diguin que els pallassos són per nens, també actuem per als adults", manifesta. "És divertit veure que als pares els canvia la cara i que després s'animen a ballar. Es tornen una mica nens".

Des de fa vuit anys, però, la persona que interpretava a la Cleta ja no és la mateixa. "Vaig començar amb l'Eva, però va marxar a viure fora, i, actualment la pallassa és la Mireia Vila", que dona la casualitat que "també va estudiar a l'Escola de Teatre La Casona". 

 

Trajectòria de Capellades

Quan era un nen, el Bitxi no s'imaginava que acabaria sent el Bitxi, així que d'ara en endavant ens referirem a ell pel seu cognom, Capellades. "De petit estiuejava a Cubelles, que és on va néixer el Charlie Rivel, un pallasso molt important i, a una plaça, hi havia una escultura seva", explica l'artista. "M'agradava molt anar-lo a veure".

Passat un temps, amb 16 anys, Capellades va apuntar-se a fer "teatre amateur" al seu poble, Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) i, tot que "sempre tenia al cap el tema de l'actuació", va acabant estudiant el grau de Química a la Universitat Rovira i Virgili. "Vaig graduar-me i vaig treballar dos anys de químic, però, amb 26 anys, va passar un incident a la feina i la vaig deixar", relata. "Em vaig dir a mi mateix que intentaria tirar pel teatre al 100% i vaig canviar de vida", comparteix.

Capellades, decidit a començar una nova etapa, va inscriure's a La Casona. "Em veia molt gran amb 26 anys per començar a estudiar a l'Institut de Teatre, que eren quatre anys. Així que vaig decantar-me per l'escola privada, que eren dos anys. Ara ho penso i amb 26 anys no ets gran, però en aquell moment ho creia. Després, la vida ha fet molts més tombs", explica mentre se li escapa un somriure.

Capellades confessa que "el món de l'espectacle és difícil perquè mai saps quan tindràs feina"; una realitat que provoca "molta inestabilitat" i amb la qual "has de saber conviure". Així que, per si voltar per Catalunya fent riure al públic no era molt treball, l'artista anuncia que també dona classes de teatre social a instituts i escoles i que, com també li agrada la idea de ser "actor o director", ha creat una obra de teatre. Però, hi ha una última cosa que el comediant reconeix abans d'acomiadar-se. "Fa 21 anys que faig de pallasso i ara mateix no em veig fent una altra cosa. M'agrada molt", conclou, ara si, el Bitxi.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Manel Capellades: "Encara que diguin que els pallassos són per nens, també actuem per als adults", potser també t'interessa la lectura de Primers anuncis del festival Occident Summerfest Cerdanya

 

Article redactat per Elena Pardo a partir de l'entrevista amb el pallasso Bitxi, interpretat per Manel Capellades

 

 

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal