Ger impulsarà habitatges socials en terrenys de protecció oficial | Avui Cerdanya

Ger impulsarà habitatges socials en terrenys de protecció oficial

  • Compartir:

El Pirineu reivindica més polítiques públiques per facilitar l'accés a l'habitatge als joves i les famílies. Comarques com la Cerdanya conviuen amb un mercat "tensat" i moltes segones residències buides la major part de l'any.

Les dificultats d'accés a l'habitatge estan impedint l'arrelament dels joves en molts municipis del Pirineu. Un problema que en aquesta zona es veu accentuat per un mercat immobiliari que compta amb un elevat percentatge de segones residències, buides durant la major part de l'any, sobretot en comarques com la Cerdanya i la Val d'Aran. L'elevada demanda ha disparat els preus de compra i lloguer en els darrers anys i, per contra, en múltiples localitats pirinenques gairebé no s'ha incrementat l'oferta de pisos arran de la crisi de 2008. Ara, tot i que la construcció està repuntant, els efectes de les zones més "tensionades" arriben també a zones veïnes com l'Alt Berguedà o la Seu d'Urgell, en aquest cas per la proximitat amb Andorra.


Sindicats d'Habitatge al Pallars Sobirà i la Cerdanya


Aquest 2023 s'ha creat el primer sindicat d'habitatge al Pallars Sobirà i a la Cerdanya. Aquestes entitats tenen com a objectiu mobilitzar-se per garantir l'accés a un habitatge digne, estable i assequible. En el manifest fundacional de l'organització pallaresa s'apunta que "enfortir l'arrelament al territori és clau per assegurar i dinamitzar la vida als pobles de muntanya" i es lamenta que les persones que "hi volen viure, sovint no troben casa". Mentrestant, l'entitat homònima a la Cerdanya aposta per la rehabilitació i l'activació d'habitatge buit i de lloguer turístic per sobre de la construcció d'obra nova.

Al municipi de Ger, que compta amb poc més de mig miler d'habitants, s'estan construint una cinquantena de cases de quatre dormitoris i amb un preu de sortida de gairebé 700.000 euros. D'altra banda, en aquesta passada legislatura, el consistori va vendre diverses parcel·les municipals per fomentar l'autopromoció entre persones interessades a viure tot l'any a la localitat. El candidat de Junts a l'alcaldia de Ger, Alfons Casamajó, diu que són conscients que aquesta fórmula "no és apta per tothom".

L'actual alcalde, que repetirà al capdavant del consistori cerdà perquè no s'hi ha presentat cap altra llista a les eleccions del 28-M, creu que tot i que l'accés a l'habitatge viu un moment "complicat" a la zona, en els pròxims anys hi haurà una millora gràcies a les polítiques que s'estan tirant endavant. Així, al seu municipi volen impulsar habitatges socials en terrenys de protecció oficial que estan pendents de rebre.Més informació d'interès
 

Si t'ha interessat llegir Ger impulsarà habitatges socials en terrenys de protecció oficial també et podria interessar la lectura de Jordi Turull: "Han de ser els pirinencs els que han de dir com volen el Pirineu".

Informació obtinguda d'ACN.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal