LAbric de la Vall de lIngla alberga unes pintures rupestres del 1500 aC | Avui Cerdanya

L'Abric de la Vall de l'Ingla alberga unes pintures rupestres del 1500 aC

  • Compartir:

El conjunt artístic està format per dotze figures distribuïdes de manera desigual a un cicle rocós de 100 metres de longitud que va ser l'hàbitat de comunitats prehistòriques

 

L'Abric de la Vall de l'Ingla és un conjunt de pintures rupestres que corresponen a una data indeterminada entre el 1500 i el 700aC. I és que aquest indret ha estat des de temps inmemorials una via de comunicació bàsica entre el Berguedà i la Cerdanya, ja que és el que connecta més directament amb el coll de Pendís, el més baix i accessible a una banda i l'altra dels massisos del Moixeró i el Cadí.

El 1983, uns espeleòlegs van localitzar en aquest indret el conjunt de pintures rupestres, que van ser catalogades com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco quinze anys més tard, el 1998, dins l'art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica. També han sigut declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.

Es tracta d'un total de dotze figures distribuïdes de manera desigual per un cingle rocós dins de la Vall del riu de l'Ingla. Aquest timba té uns 100 metres de longitud i va ser l'hàbitat de comunitats prehistòriques, que feien vida a les nombres cavitats i balmes (abric rocós en una cova natural poc profunda en la qual penetra la calor) orientades a l'est i el sud-est. 

 

Conjunt abstracte

De les dotze figures, algunes se situen en petites cavitat i les altres simplement estan en zones de paret pràcticament sense protecció. Les dues primeres es localitzen a l'extrem més esquerre de l'abric i presenten una pigmentació molt esvaïda, cosa que fa molt difícil la seva correcta observació. Les podem trobar a 1,20 metres d'altura en un espai de paret irregular. Una d'aquestes dues figures corrrespon a puntiformes de color vermell i, l'altra, a un semicercle de color castant-vermellós.

El segon grup, format per tres figures, està situat a uns 16 metres del primer grup i està format bàsicament per elements puntiformes, barres i restes. La majoria de les pintures són de color vermell-castany i el que varia és el to d'aquest color per efectes del suport i de la quantitat de pigment, entre altres causes.

El tercer grup de pintures s'ubica a uns 2,20 metres d'de distància del grup anterior seguint cap a la dreta i es composa d'una sola figura: unes barres de color taronja i vermell.

El següent grup de pintures està situat en una paret sense cobertura, a uns 2 metres a la dreta de la tercera agrupació. Aquest quart element també està format per una sola figura corresponent a puntiformes i barres de color ataronjat-vermellós.

 

Vall-Ingla-Abric-Espeleoworld

Topografia de l'Abric de la Vall de l'Ingla (Imatge: Espeleoworld)

 

La penúltima agrupació és la més interessant de tot el conjunt, tant pel nombre de figures, com per la seva conservació. Està format per quatre figures que corresponen a pintures i barres de color vermell-castany, castany-ataronjat, vermell, castany-vermellós i ataronjat-vermellós. Una d'aquestes figures, corresponent a puntiformes, és de les més ben conservades de tot el conjunt.

El darrer grup de pintures localitzat se situa a la zona dreta de la gran cavitat i està format per una figura corresponent a puntuformes i elements ovalats. Aquesta figura és de color vermell-castany i vermell.

L'estil de totes les figures del conjunt és abstracte i les tècniques utilitzades són de traç simple i impressió dels dits amb pigment o digitació. La troballa corespon a una època determinada entre l'Edat de Bronze Final i l'Edat de Ferro; entre l'any 1500 i el 700 aC.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir L'Abric de la Vall de l'Ingla alberga unes pintures rupestres del 1500 aC, potser també t'interessa la lectura de La Cerdanya era l'hàbitat d'elefants, rinoceronts i nombroses espècies d'arbres al Miocè

Article redactat amb la informació de les pàgines webs Catalunya.com, Gencat.cat, Cerdanya.org i Espeleoworld.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal