Ens trobem amb patologies causades per passar de la inactivitat a lesport intens | Avui Cerdanya

Laura Rufiandis: 'Ens trobem amb patologies causades per passar de la inactivitat a l'esport intens'

  • Compartir:

La fisioterapeuta de BellFISIO (Bellver de Cerdanya) explica quines són les patologies més comunes amb les que es troba a les vacances a causa de dur a terme activitats físiques molt intenses sense haver entrenat adequadament durant l'any i com es poden prevenir o tractar

 

Per a moltes persones, l'estiu és sinònim de vacances. Aquesta és una època de l'any en què s'aprofita el temps lliure per a fer més activitat física del que és habitual i, per això, també hi ha més risc de lesionar-se. "Durant aquests mesos ens trobem amb algunes patologies causades per passar de la inactivitat a l'esport intens de cop i volta", explica la fisioterapeuta de BellFISIO, Laura Rufiandis.

Ja que moltes feines impliquen estar hores i hores sense pràcticament realitzar cap mena de moviment, com és el cas dels treballs d'oficina, Rufiandis assenyala que l'activitat física ha de començar progressivament. "La lesió més freqüent de la gent que té una musculatura escurçada i que de sobte fa un gran esforç físic és una ruptura fibril·lar". D'altra banda, si l'individu presenta una musculatura que no està forta, "podria arribar a produir-se un trencament de lligaments o de menisc".

La "prescripció" de Rufiandis abans d'iniciar qualsevol esport és escalfar i augmentar el ritme progressivament. "En acabar, s'haurien de fer estiraments, encara que siguin deu minuts. Però aquesta és una assignatura pendent, perquè hi ha moltes persones que tenen una hora per fer una activitat, la realitzen i un cop ja estan, pleguen i pugen al cotxe". 

A la Cerdanya, alguns dels esports que es practiquen amb l'arribada de les vacances i el bon temps són el senderisme, córrer i el ciclisme. "Aquí hi ha molt desnivell i amb una bicicleta de muntanya costa molt esforç arribar a alguns llocs. De fet, hem tingut alguns casos d'infarts perquè a la inactivitat se suma la calor i l'edat de la persona". La fisioterapeuta apunta que el risc de patir qualsevol patologia "s'ha vist reduït" arran de l'ús cada cop més freqüent de les bicicletes elèctriques. "De tota manera, s'ha de regular la bicicleta segons les característiques físiques de cada persona per evitar, per exemple, càrregues cervicals".

Rufiandis diu que també hi ha pacients que li comenten que durant l'hivern esquien i "se senten forts de cames", però quan pugen a una bicicleta, els hi costa aguantar el ritme. "Amb cada activitat treballes el múscul d'una manera diferent", els explica la fisioterapeuta, i és fonamental incloure exercicis de força a la rutina, ja sigui amb peses i gomes, o bé fent cal·listènia, planxes o pilates, entre altres. "Si tu tens una musculatura treballada, protegeixes molt més l'articulació. Ara, si parteixes d'una articulació a la qual la musculatura és dèbil, l'única protecció que et queda és el lligament".

En l'àmbit del "running", tant si es practica a la muntanya o per l'asfalt, és molt important portar unes bones vambes, ja que es produeix un impacte constant. "Al trail running la lesió que més es fa és la torçada de turmell o sobrecàrregues musculars si no estàs habituat a fer pujades i baixades". La professional assenyala que "normalment tenim uns receptors que fan que el cos reaccioni abans que tu pensis que et torçaràs el turmell", però afegeix que, en cas d'haver petit amb anterioritat la mateixa lesió, "aquests receptors fallen i s'han de tornar a entrenar".

A l'última dècada, un esport que ha irromput al país amb molta força és el pàdel. "És una activitat molt engrescadora i que de seguida enganxa perquè no cal que siguis una persona molt esportista i resistent per practicar-la. El que passa és que, si no estàs preparat per fer front als canvis bruscos de ritme, pots acabar amb trencaments fibril·lars o problemes de menisc". A més, la fisioterapeuta comenta que a l'estiu s'organitzen tornejos a la comarca i molts jugadors passen d'entrenar una hora a la setmana a fer diversos partits en un dia. 

Però el pàdel no és l'única activitat que ha guanyat adeptes els darrers anys. "Ara hi ha un col·lectiu que viu a la Cerdanya, que és el de l'escalada, que pateix de capsulitis de dits, tendinitis de colze i problemes d'espatlla perquè és un esport molt dur físicament i al qual es treballen molt els braços".

 

Evitar deshidratacions

Mentre es realitza qualsevol exercici és fonamental estar hidratat, "i si fas esport encara més". Rufiandis recorda que a la muntanya "sempre s'ha de vigilar amb el que es beu, però també amb el que es transpira". Per això, indica que s'ha de portar "un bon protector solar i una gorra".

La fisioterapeuta explica que els simptomes de deshidratació són diversos, perquè poden presentar-se en forma de mareig o de rampes, per exemple. "Hauríem de beure aigua abans d'arribar a aquest extrem, perquè estem fent patir de forma innecessària al cos". 

 

Tractament segons la patologia

Quan la gent comença a notar alguna molèstia física, Rufiandis diu que s'apropa a la consulta perquè la diagnostiquin o la tractin, encara que, a vegades, sense una prova d'imatge de l'hospital, no es pot fer amb la màxima certesa. "Quan ja sabem què els succeeix, els tractem segons la patologia". Però també hi ha un grup de persones que acudeixen per prevenció. "Els que són molt esportistes venen de tant en tant a fer-se una descàrrega muscular".

En aquest procediment, el que realitza és "un massatge per rebaixar tota la tensió d'un múscul que ha estat treballant amb una certa intensitat". La fisioterapeuta assenyala que el risc que hi ha, en cas de no fer-se una descàrrega muscular, és que, "si segueixes tensant el múscul, què és com una corda, pot arribar a trencar-se". En cas de superar aquest límit, el primer que s'ha de fer és "passar unes quantes setmanes en repòs absolut".

 

Punció seca

Una tècnica per tractar lesions que cada vegada és més recomanada pels fisioterapeutes és la punció seca. "Les agulles són bastant iguals a les que es fan servir per a l'acupuntura, però la tècnica és diferent". Segons on hi hagi "el bloqueig muscular o tendinós", la mida de l'agulla variarà. "És un mètode que té molta efectivitat en poc temps, ja que en una sola sessió pots notar el benefici".

A diferència de l'acupuntura, que prové de la medicina oriental, la punció seca sorgeix "a partir d'errors amb infiltracions". Van adonar-se que, els pacients amb les mateixes patologies als què havien injectat fàrmacs diferents, evolucionaven igualment de manera positiva. "Així és com van descobrir que la punxada com a tal era més efectiva que el químic que s'administrava".

El procediment consisteix a introduir una agulla al punt del múscul que s'ha de treballar, que normalment s'ha pogut localitzar prèviament. "Quan arribes al punt interessant, el pacient nota un dolor agut que es manté en el temps durant un segons i després comença a disminuir", assenyala Rufiandis. "A vegades la reacció és visual i sembla que hagis petat un globus. D'altres, notes un espasme i veus com el moviment recorre tot el múscul".

 

Rehabilitació i manteniment

La calor durant els mesos d'estiu també provoca en algunes persones problemes circulatoris. En aquests casos, la fisioterapeuta compta amb unes botes que s'inflen i provoquen l'activació de la circulació i el retorn venós. "És un tractament eficaç per a persones que estan moltes hores drets, amb problemes limfàtics o embarassades".

Rufiandis apunta que, tot i que disposa de més aparells, com les corrents o els ultrasons, es decanta per "treballar manualment i de manera personalitzada". A més, hi ha persones que reconeixen que els costa ser constants amb els exercicis de rehabilitació a casa i, per això, prefereixen realitzar-los al centre de fisioteràpia de Bellver de Cerdanya.

 

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Laura Rufiandis: "Ens trobem amb patologies causades per passar de la inactivitat a l'esport intens", potser també t'interessa la lectura de Benita Saball: "A un mateix equip pot haver-hi avis, fills i nets"

 

Article redactat per Elena Pardo a partir de l'entrevista amb la fisioterapeuta de BellFISIO, Laura Rufiandis.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal