“Al juny no hi ha d’haver cap problema per regar els camps i suposo que al juliol tampoc” | Avui Cerdanya

Pere Oliu: “Al juny no hi ha d’haver cap problema per regar els camps i suposo que al juliol tampoc”

  • Compartir:

El president de la Séquia de la Solana de Ger explica quina és la situació del canal que neix a França i mor a Isòvol després de les obres que van dur-se a terme el passat mes d'abril

 

La pluja que ha caigut durant les darreres setmanes a la Cerdanya ha omplert la Séquia de la Solana de Ger. Així ho ha confirmat el president de la comunitat, Pere Oliu, qui destaca que “en principi al juny no hi ha d’haver cap problema per regar els camps i suposo que al juliol tampoc”.

Però, tot i que actualment “el canal està perfecte”, Oliu explica que fa dècades es nodria d’un recurs natural durant els mesos d’estiu: les congestes. “Abans el gel aguantava a les muntanyes fins al juliol i a vegades fins a l’agost. Però cada any neva menys i fa calor més aviat”, explica el president de la comunitat. “A causa del canvi climàtic diuen que la neu caurà d’ara en endavant a partir dels 2.000 metres”.

Durant el passat mes d’abril, quan la sequera a Catalunya era “molt preocupant”, es van dur a terme unes obres al canal per reduir les pèrdues per fuites i trams malmesos. “Les obres les fem entre el març i l’abril perquè és l’època en què ni hi ha gelades ni s’han de regar els camps”, apunta Oliu. “Durant la tardor i l’hivern, la séquia continua amb aigua, però és pel bestiar que pastura als camps i la vegetació que hi creix al voltant”, afegeix.

 

IMG-20230607-WA0080-1

La Séquia de la Solana de Ger (Imatge: Pere Oliu)

 

Les obres, que seguiran fent-se a la primavera de l’any vinent, van comptar amb un pressupost de 180.000 euros i van centrar-se en un segment de 600 metres on s’escapava més el cabal. “La subvenció provenia dels fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), per la qual cosa una part dels diners prové de la Unió Europea i l’altra de la Generalitat de Catalunya”. De tota manera, el president de la comunitat destaca que “no és suficient l’ajuda”, ja que “representen un 50% del cost de les obres”, mentre que el 50% restant surt de “fons propis”. A més, “les ajudes no són anuals, sinó que ens les donen cada tres anys aproximadament”.

Per altra banda, encara que es duguin a terme les obres anualment, “un altre dels assumptes que s’ha de resoldre” és que es gasta molta aigua perquè s’utilitza la tècnica del reg per inundació. “Si els camps es poguessin regar per aspersió, es gastaria la meitat d’aigua fent menys feina”, assenyala Oliu. “El problema està en el fet que és un sistema que costa molts diners i els pagesos no es guanyen prou bé la vida com per invertir en això. El canvi es podria fer amb una subvenció important i que l’administració col·laborés en gestionar-la adequadament”.

 

Sèquia com a atractiu turístic

La Cerdanya és una zona turística “i la zona rústica que banya la séquia és un atractiu”. El president del Canal de Ger assenyala que “hi ha trams que passen per camins i senders” i que, per tant, hi creix molta vegetació. “Has de jugar amb l’agricultura i el turisme. Als visitants els agrada molt veure la comarca tan verda, i els pagesos són els que fan una molt bona feina de cuidar i mantenir els camps”.

Sobre la possibilitat de soterrar el canal, Oliu assenyala que “avui dia no es contempla”, tant pel turisme com per la supervivència de plantes i arbres. “A la séquia mare no ho farem. Els trams privats són una altra història. Al final, són regs secundaris de particulars i poden fer el que considerin”, conclou el president de la comunitat.

 

Et pot interessar

Si t'ha agradat llegir Pere Oliu: “Al juny no hi ha d’haver cap problema per regar els camps i suposo que al juliol tampoc”, potser també t'interessa la lectura de Acció Climàtica anuncia un increment de les ajudes als ramaders per comprar farratges

Article redactat per Elena Pardo a partir de l'entrevista amb el president de la Séquia de la Solana de Ger, Pere Oliu.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal