Un maig sec però fred a la Cerdanya | Avui Cerdanya

Un maig sec però fred a la Cerdanya

  • Compartir:

Distribució irregular de la precipitació a Catalunya durant el maig. El maig s’ha de qualificar de normal o càlid a àmplies zones del país, a excepció del Pirineu i serralada Transversal, on ha estat fred. En el cas de la Tosa d'Alp (2.535 m.), la mitjana climàtica ha resultat ser de -1ºC.

64/galery/galeria-002-p

Imatge de l'11 de maig passat. Al fons, Enveitg (Foto: AvuiCerdanya).

La característica principal del mes de maig ha estat el progressiu desplaçament de l’anticicló atlàntic cap al nord del continent, que ha acabat provocant una situació de bloqueig durant la darrera setmana del mes.

Aquesta configuració ha afavorit l’arribada de pertorbacions retrògrades procedents de l’Europa central lliscant per la part oriental de la falca anticiclònica que s’estenia per l’Atlàntic oriental. Finalment, la situació de bloqueig a finals de mes ha provocat una configuració depressionària persistent a la península Ibèrica amb precipitació intensa i extensa, si bé al Principat aquesta no ha estat tan general i amb algunes inundacions molt puntuals.

Precipitació el dia 7 maig


El pas d’un sistema frontal va provocar precipitació i tempestes a Catalunya especialment al quadrant nord-est del país. La precipitació més destacada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va ser de 71,1 mm a Ulldeter (2.410 m, Ripollès) o els 44,8 mm que es van registrar a Tortellà (la Garrotxa).


Neu al Pirineu i precipitació entre els dies 11 i 16 de maig

Una pertorbació retrògrada acompanyada d’una massa d’aire relativament freda va provocar precipitació a Catalunya que va ser en forma de neu al Pirineu en relació amb el descens tèrmic que es va produir durant aquest període.

La precipitació més destacada a les estacions gestionades per l’SMC es va recollir a la Val d’Aran, amb 137,4 mm a Canejan i 127,3 mm al Lac Redon (2.247 m), així com a l’extrem nord del Pallars Sobirà, amb 119,9 mm a Certascan (2.400 m). També es van superar els 60 mm al voltant de les serres del Montnegre i del Montseny. Els gruixos de neu més importants mesurats per les estacions de la XEMA van ser de 29 cm a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) o 24 cm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà). Molts sectors elevats de la serralada van rebre entre 5 i 15 cm de neu.

Precipitació del 18 al 21 de maig
 

Una segona pertorbació retrògrada va afectar el país entre els dies 18 i 21 de maig i va deixar més de 20 mm a punts del prelitoral i extrem nord del Pirineu occidental, amb 40,8 mm a Canejan (Val d’Aran). Destaquen els 67,9 mm caiguts el dia 18 a Riudecanyes (el Baix Camp).

Precipitació entre els dies 22 i 31 de maig


El bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu va afavorir que la baixa anterior quedés aïllada en alçada, configuració que es va mantenir fins a finals del mes amb precipitació a gran part de la península Ibèrica, especialment al seu vessant mediterrani amb inundacions destacables al sud-est peninsular. A Catalunya la precipitació més destacada va ser 121,1 mm a Molló – Fabert (Ripollès, seguida de 118,3 mm a Llagunes (Pallars Sobirà) o 105,2 mm a Casserres (Berguedà), si bé les quantitats acumulades van superar els 50 mm a punts del prelitoral, Prepirineu i depressió Central. Cal destacar l’aiguat local que el dia 23 a la tarda va deixar 88,9 mm a Artés (Bages).

Més informació d'interès

Si us ha interessat llegir Un maig sec però fred a la Cerdanya també us pot interessar la lectura de Nevades a la capçalera del Segre. També disposeu d'informació ampliada del mes de maig de 2023 amb gràfics en aquest comunicat.

Article de Meteocat publicat per Ivan sanz.

Diari de la Neu
Info Jonquera
Premsa Comarcal