Estacions de muntanya 'que es desestacionalitzen'. O estacions de muntanya que passen 'del blanc al verd' i del verd al blanc. Aquests dos missatges els vam escoltar ahir en boca de Xavier Perpinyà, director de La Molina, al Niu de l'Àliga. Ho va fer durant la presentació de l'oferta de natura, de cultura i d'activitats lúdiques i esportives que fa a l'estiu La Molina. Una oferta que es dona a conéixer als empresaris de la Cerdanya vinculats al turisme.
I dels dos missatges, sembla que el que hauria de prevaldre és el darrer i és que, ben mirat, a les estacions de casa nostra, al Pirineu, cada vegada és més evident que s'han convertit en pols d'atraccions pels amants de la muntanya amb dos condicionants bàsics: amb neu, o sense neu. Per tant, en blanc o en verd.
I és que el cert és que les estacions d'esquí han deixat de ser, només, estacions d'esquí. D'uns anys ençà s'han anat transformant a poc a poc en zones d'alta muntanya adaptades per acollir importants volums de gent que se sent seduïda per la muntanya, que la volen conèixer i que, a més, volen gaudir-ne dels seus atractius i de les seves possibilitats per als usos de lleure i esportius. També gastronòmics.
Durant la temporada blanca, a l'esquí alpí, s'hi han afegit els circuits per a l'esquí de muntanya, àrees de free-style, pootser de nòrdic, les excursions en raquetes, tallers a la neu, en motos de neu, o sortides en retrac que inclouen sopars a més de 2.000 m.
Per a quan s'acaba la neu, a l'estiu, aquesta estació gestionada per FGC ofereix activitats de tota mena, com ara circuits de bicicleta de muntanya per a l'enduro o el descens, àrees amb parc lúdic, espai d'aventura, circuits per al senderisme, piscina, activitats aquàtiques als llacs que a l'hivern serveixen per a la neu produïda, itineraris culturals o per gaudir de les panoràmiques paisatgístiques de 380º a les portes del Parc Natural del Cadí Moixeró.
D'entre les dades que ahir es van sentir a l'esmentada presentació, queda clar que, en el cas d'aquesta estació, les dades de visitants a l'hivern (el passat van ser prop de 350.000), superen de llarg les d'estiu (es calcula que enguany s'arribaran als 50.000 visitants). Si les condicions meteorològiques acompanyen, la xifra sembla que podria superar-se, ja que des de la pandèmia l'interès pel Pirineu, pel "rerepaís" i la natura, no para de créixer.
Que una estació com La Molina, que a l'estiu gràcies al seu telecabina actua com a gran atractiu turístic a la comarca, apropi a una xifra important de visitants a les portes d'un parc natural com el del Cadí -Moixeró només pot tenir una lectura en positiu. Ara bé, també hi ha riscos.
Una part d'aquests visitants sovint són desconeixedors de la fragilitat dels ecosistemes de l'alta muntanya i, per tant, cal saber aprofitar aquesta oportunitat de la visita per conscienciar-los, i així tancar un cercle en el qual el visitant pugui gaudir, no només del vessant més lúdic del territori que els acull, sinó que també l'acabi valorant i defensant. I això es pot aconseguir facilitant, mostrant i conscienciant. Si a més, ho podem fer amb una fórmula que garanteixi una concentració no massificada als espais naturals, aleshores l'èxit serà doble.
I és que davant la creixent humanització i dispersió humana en els entorns d'alta muntanya, una solució que sembla justa i que genera força consens és que l'accés pugui ser popular, sensibilitzat, ordenat i respectuós, en favor de la natura i la fauna, però també per a les mateixes persones. En el punt d'equilibri hi rau l'èxit i la dificultat.
Que tingueu un bon estiu.
Si us ha agradat llegir aquest editorial Passar del blanc al verd en una estació com La Molina també us pot interessar la lectura de AvuiCerdanya, un nou mitjà de comunicació.
Fotografia de portada de l'editorial: realitzada el divendres 7 de juliol de 2023.